ARTICLE REVISTA "VIDA NOVA"

La família que es diverteix unida

Pares catalans proposen “un estiu diferent” d’oci i formació

No se sent soroll de cotxes, a 2.000 metres d’alçada, al peu de les pistes d’esquí de Port Ainé, al Pirineu de Lleida, però sí el xivarri dels nens jugant i passejant en bicicleta pels voltants de l’hotel. El paisatge d’alta muntanya és realment bonic, hi ha alguns cavalls i vaques pasturant, l’ambient és fresc tot i estar en ple mes d’agost. En aquest entorn privilegiat és on té lloc enguany la quarta edició de l’Estiu Diferent, una iniciativa que ofereix uns dies de lleure compartits en família, donant importància a la formació.

L’activitat va començar a Galícia, pensada per un grup de matrimonis que formava part d’un centre d’orientació familiar. Després d’organitzar-se a Granada, amb molt èxit, l’associació FERT de Catalunya, pionera en els cursos d’orientació familiar des de Barcelona, es va interessar pel projecte, i el matrimoni format per Pilar Costa, i Fernando Sánchez, van anar a Granada per veure de què es tractava, i van buscar matrimonis que poguessin organitzar un projecte semblant a Catalunya.

Paqui Granados i Paco Ortiz; Laura Sánchez i Gregorio Azcárate, van ser els altres dos matrimonis, que van començar a treballar per buscar un hotel, monitors per ocupar-se dels nens en el temps lliure, i sobretot desenvolupar la seva pròpia proposta. El primer any es va dur a terme a l’estació d’esquí de la Molina, al Pirineu de Girona, amb 25 famílies. El resultat va ser molt positiu: excursions, esports d’aventura, espais de formació compartits, etc.

El boca-orella ha funcionat, i aquest estiu es beneficien de l’Estiu Diferent 70 famílies en dos torns, del 30 de juliol al 9 d’agost, i del 9 al 19 d’agost. Repeteixen per tercer any consecutiu a l’hotel de les pistes d’esquí de Port Ainé, al Pallars Sobirà. La majoria de famílies són nombroses, amb una mitjana de 3 fills, però també n’hi ha amb nou fills. En aquests casos, especialment, s’agraeix el règim de pensió completa, que facilita un major descans per als pares.

Cursos d’orientació familiar

Però, per què és un estiu diferent? “Perquè són uns dies de vacances amb molts moments d’oci pensats per a totes les edats: senderisme, ràfting, passejades amb bicicleta, però també hi ha temps per enriquir-nos amb uns cursos d’orientació familiar. Es parlen temes que interessen als pares: com exercir una autoritat positiva, l’educació sexual dels nens, o la intel · ligència emocional “, afirma Laura Sánchez. “Hi ha molts moments d’oci, en què es respecta l’horari de cada família, no és com unes colònies programades, però les activitats conjuntes, ens enriqueixen i són l’eix de l’Estiu Diferent”, explica Paco Ortiz, un altre dels organitzadors. La seva dona, Paqui, també recorda l’esforç dels monitors, joves universitaris (la majoria fills dels matrimonis que participen d’aquestes vacances), que de forma altruista s’ocupen dels més petits, durant unes hores, perquè els seus pares puguin gaudir d’esports d’aventura, d’escoltar una bona xerrada, o de participar en un cine-fòrum. “No es tracta d’una escola bressol de moltes hores per als nens, perquè el que interessa és que la família estigui junta en vacances”, afirma el matrimoni Ortiz.

Un fet diferencial d’aquesta proposta comparada amb altres semblants, és que cada nit, després del sopar, es preparen festes i activitats lúdiques: obres de teatre, concursos, karaoke, .. “Tots fem l’Estiu Diferent, per tant, es tracta que cadascú pugui col · laborar segons les seves aficions”, expliquen els organitzadors.

Un estiu per a totes les edats

“Repetim perquè existeix quòrum familiar. Els nostres fills, Inés de 13 anys, Manuel de 9, i Ana del Mar d’any i mig, s’han mostrat molt il · lusionats en poder tornar. Aquest entusiasme s’aconsegueix amb l’enfocament de l’organització en preparar activitats pensades per a totes les edats “, explica Manuel Juan-García, i la seva dona Inés, que vénen amb els seus tres fills des d’Oriola, Alacant. Aquest any repeteixen, amb Trini, la germana d’Inés, i el seu marit Vicente, juntament amb els seus dos fills. També s’ha afegit la mare de Vicente i el seu germà.

“Per a nosaltres l’Estiu Diferent va suposar una experiència personal, de parella i familiar molt enriquidora. Una trobada amb famílies que tenen les mateixes inquietuds, que pensen com tu, i amb les que fàcilment t’identifiques, perquè creuen, com tu, que la família és el pilar bàsic de la societat i Déu el centre de la nostra existència “, argumenten.

L’Estiu Diferent té un ideari d’humanisme cristià pels temes que es tracten, i per la forma com es tracten. Cada dia hi ha l’oportunitat d’assistir a missa al mateix hotel. Però no s’ofereix una formació cristiana, sinó que els temes estan enfocats a l’educació dels fills. “Es promou la família com una unitat bàsica de transmissió de valors i de serveis”, afirma Laura Sánchez. Aquest any compten amb l’ajuda d’un nou matrimoni que col · labora amb l’organització, Silvia Serrano i Àngel Calvo. “El vam conèixer l’any passat, i aquest ens hem animat a ajudar en el segon torn. Mai ens havia passat que els nostres fills de 6, 8, i 10 anys estiguessin d’acord en repetir unes vacances. “

En aquesta nova edició de Port Ainé, s’hi han apuntat famílies de València, de Saragossa, de Marbella, de Badajoz, de Sevilla, i també de Múrcia i de Madrid. “Ens fa molta il · lusió que vingui gent de fora de Catalunya”-comenta Pilar Costa-ens agradaria poder transmetre aquesta oferta a altres llocs d’Espanya. Si hi ha gent que sap que hi ha un hotel amb capacitat per unes 200 persones, que es pugui adequar a aquesta oferta, es poden posar en contacte amb nosaltres. L’interessant és que ens coneguin, i que s’animin a organitzar el Estiu Diferent en altres llocs perquè moltes més famílies es puguin beneficiar d’aquesta oferta. “

Text i fotos:

Glòria Carrizosa

Especejament

Per millorar el projecte educatiu

L’associació FERT va ser constituïda per iniciativa d’un grup de pares, amb el propòsit de millorar el projecte educatiu familiar, l’any 1973, i l’any 1979 va ser declarada d’utilitat pública. Gràcies a la col · laboració dels seus socis, es dedica fonamentalment a elaborar, difondre i impartir els cursos d’orientació familiar, dels quals és pioner a tot Espanya.

Segons Laura Sánchez, secretària del FERT, “els cursos i conferències pretenen ajudar els pares a que trobin un ferm suport i una ajuda eficaç en l’educació dels seus fills. Es tracta de donar unes normes i criteris, fundats en valors permanents. “Per a això, es basen en casos reals, que es discuteixen en equips de treball, formats per diversos matrimonis.


© FERT 2005. Tots els drets reservats. Informació Legal