ESTIU DIFERENT 2004

El “Estiu Diferent”, activitat del Fert, consisteix en unes vacances familiars, amb activitats d’oci per a totes les edats i sessions d’Orientació Familiar. La primera edició es va dur a terme els deu primers dies del passat mes d’agost, a la Molina (Girona). Van assistir 27 famílies.

¡En posició de seguretat!. El crit del monitor de la barca de ràfting va ser prou clar perquè Sílvia adoptés la posició, assajada prèviament, per al cas de caure de la barca i ser arrossegada pel corrent. I és que va ser vist i no vist que la Sílvia saltés pels aires en un intent de bolcar la barca per part del monitor, aprofitant un remolí del descens del canal. La culpa va ser de Nacho: no va haver de provocar al monitor dient-li que això del ràfting estava resultant avorrit i si no li donava més “canya” s’anava nedant. El monitor es va ajustar el casc i va serrar les dents. Ara veuràs!, Va dir pel baix. I Silvia va acabar en posició de seguretat mentre els altres, atemorits, la vèiem perdre riu avall.

“A Estiu Diferent hem trobat un entorn ideal per poder passar-ho molt bé al costat d’altres famílies” (José María)

La història va acabar bé i Silvia va poder continuar la seva tasca de monitora de l’Estiu Diferent amb els nadons. Nacho, que va celebrar amb la seva dona Ana seu segon aniversari de noces durant aquests dies, va tornar a ballar-quan va desafiar a una parella de Mossos d’Esquadra banyant-se al aigua gelada del llac de Maranges. Però aquí ja li frenem els peus a temps. Encara que era comprensible l’atracció d’un bany al llac, especialment per als que van arribar a mig dia, després d’ascendir al Pic Puigpedrós, de 2.914 metres d’altura. En aquest grup de valents que van començar a caminar a primera hora del dia era Maria i diversos dels del seu equip d’atletisme. Maria dirigia l’entrenament cada matí, a les 8:30 i la majoria eren mares. Estiraments, escalfament, rodatge suau, sèries de velocitat … se’ls veia derrotades a l’hora de l’esmorzar, però tornaven a l’entrenament l’endemà.

“Han estat les nostres primeres vacances amb el nostre fill Pau d’un any. Hem gaudit de l’ambient sa que moltes famílies desitgem. I el nostre fill ha après a caminar aquí, amb l’afecte de nens, pares i molt especialment, dels seus monitors” (Ana )

Als pares els anava més la bicicleta de muntanya. El millor dia per als mountainbikers va ser quan vam pujar al cim de la Tossa al telecabina i pels més agosarats van decidir baixar en bicicleta. Balanç: tres punxades, diversos aterratges i una cara de satisfacció que va durar diversos dies. Gregori era el guia de les excursions en bicicleta. Les hi preparava a consciència, buscava alternatives per a nens i majors, revisava les bicicletes, reparava frens, donava consells als més novells …

“L’ambient era fantàstic. Tots vam congeniar de seguida, tant és així que al menjador era difícil saber qui era fill de qui”. (Isabel)

Ester i Martín eren els guies de les rutes de senderisme. A la primera excursió van comprovar que el temps que pot trigar un pare o una mare en desfer el camí, amb un o dos nens a coll sota una tempesta d’estiu, és molt variable, encara que amb humit resultat en qualsevol cas. Martín, al marge de la seva afició senderista, va demostrar una gran capacitat amb la pilota de futbol. Va formar part de la selecció de l’Estiu Diferent que es va enfrontar a la selecció de treballadors de l’hotel on ens hospedábamos. El resultat va ser de 10 a 4 per “Estiu Diferent”. També és cert que algun contrari es va queixar una mica de l’arbitratge de José Manuel, per allò de ser un assistent de l’Estiu Diferent, però nosaltres no notem res irregular en la seva forma d’arbitrar.

“He gaudit com una nena al ràfting i patinant sobre gel …” (Mercedes)

No podem dir el mateix dels jutges de la gimcana, els monitors, que sembla que donaven punts de manera directament proporcional al que es reien quan les famílies fèiem les proves, més que per l’esforç que posàvem en realitzar airosament. De tota manera s’ha de reconèixer que la màxima puntuació al maquillatge de Toni, titulada “Shrek amb veroles”, era merescuda. Aquesta és també una de les millors fotos de l’Estiu Diferent. Jenaro, José Manuel i Jesús es van quedar l’última nit gairebé sense dormir fent còpies per a tots en CD de les fotos que havíem fet cada família. Més de quatre-centes en total!

“Veure com altres pares eduquen els seus fills et fa reflexionar sobre la manera com tu ho fas. S’obtenen experiències molt valuoses que es poden aplicar a casa” (José Luís)

Jesús va encertar al portar el seu telescopi. Amb els petits i joves va dirigir un taller d’elaboració d’una carta d’estrelles i, una nit, telescopi a la mà, ens va impressionar amb les magnituds de les galàxies, dels astres, les històries del cel. Fins que es va ennuvolar. Sort que també es va portar un “Power Point” i seguim gaudint de la seva ciència. Carmen, la seva dona, va demostrar ser una avançada percussionista-nom tècnic de la que toca molt bé els bongos o timbals-. Quan Carmen actuava amb la resta de músics de l’Estiu Diferent, tot l’hotel vibrava amb ritme: Ferran a la trompeta, Nico al saxo, Ester a la flauta, Joaquín a la guitarra, Xavier a la guitarra elèctrica, Raquel i Mónica a l’òrgan, Elena al violí … i ja no diguem els cantants, que fins van arribar a compondre cançons de l’Estiu Diferent. Joaquín, amb la seva guitarra, va ser capaç de fer cantar a tots els petits aquelles cançons que coneixíem els grans des de fa anys. La cara dels nens veient els seus pares esgargamellant i ballant al ritme de “La gallina turuleta” i “Hola senyor Pepito” era una barreja de sorpresa i incredulitat. Aquesta mateixa cara se’ns va posar als pares quan Ainoha i Mariona, monitores del grup de a 3 a 6 anys, ens van obligar a menjar el pastís de xocolata que havien fet els nostres fills en un taller de cuina. No hi va haver opció a fugir d’estudi: tots vam menjar davant d’uns nens expectants de la nostra aprovació.

Ainoha i Mariona eren dos dels tretze monitors de l’Estiu Diferent. Fernando, To i Núria, entre d’altres, s’ocupaven dels majors. Quan les festes-cada nit hi havia una-estaven organitzades pels monitors, sembla com si volguessin divertir els nens a costa dels pares. Ens desquitamos la nit que es va organitzar el concurs de l’1, 2,3 per als monitors. Aquesta festa no era al programa, la vam improvisar i va ser el moment de riure tots amb els monitors.

“El que m’ha cridat l’atenció de l’Estiu Diferent ha estat la combinació de dues coses: d’una banda unes activitats organitzades, però optatives, de manera que no has de pensar el pla a fer cada dia, i l’oportunitat de fer un curs d’Orientació sense la preocupació d’on deixaràs als nens. Les expectatives s’han cobert “(Ester)

Teresa era la presentadora oficial de les festes i xous de cada nit: després de sopar, el teatre, els concursos, la música, els jocs florals, la màgia i un llarg etcètera omplien les vetllades de nens i grans. Al final, Victòria i Amalia de tres i sis anys, cantaven la cançó de “Els Lunnis” i els nens, tremendament esgotats, s’anaven a dormir, que l’endemà els esperaven noves sorpreses i activitats.

“M’ha encantat la col · laboració dels pares que han fet el que sabien i podien perquè tots passéssim estones molt agradables” (Elena)

Els grans també acabàvem esgotats, encara que les sessions d’orientació familiar suposaven un autèntic “alto el foc” a la dinàmica diària. Tots els pares i mares coincidíem en què aquestes van ser unes sessions molt especials i fructíferes: sense necessitat de buscar cangur, ¡els pares amb pantalons curts! i, sobretot, amb uns companys que semblava que els coneguéssim de tota la vida. I és que el Estiu Diferent del Fert va ser això: unes vacances entre amics, on cada un es va preocupar de fer el que fos, sempre que totes les famílies estiguéssim a gust. Realment va ser un estiu diferent i inoblidable.

“Estiu * diferent ha estat una gran experiència familiar i social que ens ha permès trencar la rutina dels estius anteriors. A més, les mares hem pogut gaudir molt, tant de la família com de les activitats” (Lourdes)

Francisco Ortiz

© FERT 2005. Tots els drets reservats. Informació Legal